Vroeger was het niet vanzelfsprekend dat kinderen op bezoek kwamen op de IC, omdat dit te confronterend zou zijn. Inmiddels is dit beeld bijgesteld. We weten nu dat een IC-bezoek kinderen kan helpen om de situatie beter te begrijpen en te verwerken. Het helpt de situatie concreet te maken en voorkomt dat kinderen met hun fantasie een eigen verhaal vormen. 

Wanneer kinderen worden weggehouden of beschermd, voelen ze vaak feilloos aan dat er iets mis is. Dit kan leiden tot eenzaamheid en onzekerheid. Door samen de situatie te bespreken, kunnen kinderen moeilijke gebeurtenissen beter begrijpen en verwerken. 

Daarom het motto: kinderen zijn welkom op de IC, mèt aandacht en de juiste begeleiding! 

Het is mooi om te zien dat kinderbezoek aan naasten op de IC steeds meer wordt omarmd. Toch willen we hierbij een kanttekening plaatsen. Soms lijkt het zó vanzelfsprekend dat we de belangrijke randvoorwaarden uit het oog verliezen. Nog te vaak komen kinderen onvoorbereid op bezoek, wat een grote impact op het kind kan hebben. In momenten van angst en verdriet, hebben kinderen houvast nodig. Weten wat hen te wachten staat, oprechte aandacht en de juiste begeleiding zijn daarbij onmisbaar. 

Als FCIC en IC Connect pleiten we voor de juiste randvoorwaarden om kinderen veilig en goed voorbereid op de IC te ontvangen.  

Hoe doe je dat? 

  • Communiceer bij de voordeur dat kinderen welkom zijn, maar zorg er wel voor dat de komst gemeld wordt. 
  • Inventariseer bij de anamnese of de patiënt (klein)kinderen heeft en vraag naar de situatie. 
  • Verstrek informatiefolders aan ouders/verzorgers, zodat zij zich kunnen inlezen over wat belangrijk is voor de kinderen. 
  • Adviseer ouders om hun kind goed voor te bereiden op het bezoek en verwijs hen naar materialen of de website: https://fcic.nl/onze-projecten/kinderen-op-bezoek-op-de-ic/
  • Schakel indien nodig ondersteunende disciplines in om het gezin te ondersteunen. 

Samen kunnen we de impact van een IC-opname beperken! 

Namens FCIC en IC Connect, werkgroep Kind en IC.