De projectgroep communicatie heeft een aantal nieuwe ontwikkelingen verkend om communicatie voor de wakkere patiënt aan de beademing iets gemakkelijker te maken. Het kan veel angst en frustratie geven als de communicatie beperkt is door de tube (het buisje via de mond naar de longen). Soms is het ook fysiek te vermoeiend om letters aan te wijzen op een bord. Er zijn mooie ontwikkelingen met een apparaat dat oogbewegingen volgt en op die manier tekst fragmenten kan produceren.

Daarnaast is in Leeuwarden een speciale spreekklep ontwikkeld en in gebruik genomen door het beademings team. Dit lijkt een veelbelovend hulpmiddel waarbij de patiënt kan praten wanneer er een tracheacanule is aangebracht. Dat is een opening in de luchtpijp net boven het strottenhoofd aan de voorkant van de hals. De volgende stap is verdere uitrol in meer ic-afdelingen. Het is heel fijn dat dit team de projectgroep komt versterken.

Willem Roudijk heeft veel van zijn kennis en ervaring op het domein van communicatie-apps ingebracht bij deze projectgroep. Hij neemt aan het einde van 2022 afscheid als vrijwilliger. We bedanken hem voor alles en gaan de spitsvondige teksten en inzichten zeer missen. Het voorzitterschap van deze projectgroep is van Margo van Mol overgenomen door Rieneke Wijers.