Wat zijn wij trots op en blij met het initiatief ‘Post-IC, het dagboek voor morgen’. En wij zijn niet de enigen, want met het winnen van de Publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs laat ook het publiek de waardering blijken.

‘Post-IC, het dagboek voor morgen’ is een digitaal dagboek voor patiënt, familie en verpleegkundigen en dat was in coronatijd, met een overvolle intensive care, bijzonder welkom. Het is ontwikkeld door anesthesioloog-intensivist dr. Marc Buise van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis in samenwerking met game ontwikkelaar Games for Health. Samen zijn ze nog steeds bezig met onderzoek en het perfectioneren van het dagboek. Toch zal het gewonnen bedrag van €5.000,- anders worden besteed. Buise vertelt: “Samen met Stichting Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC) gaan we daar een heel mooie bestemming voor bedenken.” De komende tijd zullen wij dus nauw betrokken zijn bij dit waanzinnige project!

Hoe werkt het Post-IC dagboek?

Tijdens het verblijf op de intensive care kunnen verpleegkundigen op de monitor naast het bed van de patiënt niet medische gegevens invullen in POST-IC. Vooral informatie over het welzijn van de patiënt en belangrijke momenten tijdens het verblijf op de intensive care. Die informatie wordt gedeeld met de naasten, zodat die voortdurend op de hoogte zijn van de situatie. Vooral in tijden van COVID-19 van groot belang, omdat naasten hun geliefde niet mogen bezoeken.

Familieleden kunnen anderzijds hun ervaringen en verhalen kwijt in het digitale dagboek, er afbeeldingen in opnemen of gesproken tekst. Daarmee wordt het zogenaamde zwarte gat in het geheugen van de patiënt ingevuld, de oorzaak van PICS.

Als gevolg van de traumatische ervaring van de acute opname op de intensive care ontgaat naasten ook veel van wat er gebeurt. Ook het niet kunnen bezoeken van hun geliefden is traumatisch voor naasten, mede de oorzaak van PICSF.

Al deze informatie wordt verzameld in het digitale dagboek en kan na het verblijf op de intensive care nagelezen worden door patiënten en naasten. In plaats van één schrift vol met informatie en afbeeldingen is het digitale dagboek nu beschikbaar voor de patiënt en diens naasten via pc, tablet of mobiel. Informatie en ervaringen kunnen op afstand met elkaar gedeeld worden, men hoeft er niet voor naast elkaar te zitten, wat in tijden van COVID-19 onmogelijk is. De patiëntenvereniging van voormalig intensive care patiënten en familieleden, de FCIC is een groot voorstander van de inzet van POST-IC.