Eindelijk was het zover, 21 september 2022, een zonnige dag om naar ’s Hertogenbosch af te reizen voor het congres van stichting FCIC.

De dagvoorzitter, Rob Koops, startte energiek en met een ludiek kadootje werd een delegatie uit Groningen beloond voor de langste reistijd. De eerste keynote spreker, Prof. Dr. Diederik van Dijk, vertelde onomwonden dat heel recent de richtlijn ‘IC nazorg en revalidatie’ gepubliceerd is, waarbij het onderliggende bewijs eigenlijk minimaal is. Toch kunnen we dit zien als een prachtige mijlpaal, de aanbevelingen geven richting hoe de IC-nazorg meest optimaal wordt vormgegeven. Aansluitend gaf Prof. Dr. Nico van Meeteren een doorkijkje naar de toekomst, met zorg zoveel mogelijk thuis, digitaal en met een grote mate van eigen regie voor de IC-patiënt en diens naasten.

In de twee rondes met verdiepingssessies kwamen veel onderwerpen aan bod. Het was soms moeilijk kiezen tussen de vooral praktisch gerichte presentaties betreffende de zorg op een IC-afdeling. Er was bijvoorbeeld een ethisch dilemma, end-of-life zorg, communicatie met de wakkere patiënt aan de beademing, de opvang van kinderen tijdens hun bezoek aan de IC-afdeling, onderzoek in IC-nazorg en de zorg voor de IC-professional. Kenmerkend was de interactie met de congresdeelnemers, iedereen kon meedoen en een eigen mening of ervaring delen.

Tot slot kwamen we in de plenaire afsluiting terug bij het thema van het congres; de kracht van samen. Eerst vertelde Renze Jongstra hoe je met kleine stappen in professionele zeggenschap en samenwerking in het team kunt bijdragen aan optimale IC-zorg. Daarna werd de samenwerking tussen patiëntenorganisatie IC Connect (Anita Brenters), V&VN-IC (Joke Dieperink) en NVIC (Prof. Dr. Iwan van der Horst) sterk neergezet in een paneldiscussie met pittige stellingen.

Enkele quotes van de deelnemers, met veel complimenten en een aantal verbetersuggesties:
• De verdiepingsrondes waren erg goed, leuk en leerzaam. Ook om in een kleiner gezelschap ervaringen uit te wisselen.
• In pauzes mogelijk iets laten zien bij stands van werkgroepen of ziekenhuizen / wetenschappers waar zij mee bezig zijn of wat de uitkomsten waren.
• Tip: mag van mij (IC-verpleegkundige) nog meer gericht zijn op de Nazorg (hoe pak je het aan, hoe vaak per maand, hoe verloopt het in de ziekenhuizen? Oftewel het praktische.
• Het was allemaal prima georganiseerd, goed bereikbare locatie. Mag volgende keer wel iets centraler gelegen in het land. Verder erg tevreden en met veel inspiratie weer huiswaarts gegaan!

We kijken terug op een inspirerende dag