MuzIC

Ambassadeur Erik Scherder over MuzIC December 2018 

Via deze pagina geven we regelmatig een update over het verloop van het Pilot project MuzIC; Live Muziek op de intensive care volwassenen.Start Maart 2018     


Maart 2018 Dit project is in de start fase, via deze pagina geven we regelmatig een update over het verloop, binnenkort delen we het plan van aanpak, geschreven voor de ziekenhuizen waarmee we starten. Dit zijn het UMC Utrecht  en het Spaarne Gasthuis Haarlem/Hoofddorp.   


WES_Thorax_muzIC_.jpg


Pas de laatste vijf tot tien jaar wordt duidelijk dat de gevolgen van een intensive care opname verstrekkend zijn, met grote lange termijn effecten. Hierbij moet gedacht worden aan cognitieve, psychologische en psychiatrische (PTSS) stoornissen en spierzwakte (critical illness polyneuropathie).
Dit wordt het post intensive care syndroom (PICS) genoemd. Deze zaken hebben logischerwijs een grote invloed op het leven van de patiënt nadat hij of zij de ernstige ziekte en de ic-opname heeft overleefd. Tevens is uit onderzoek gebleken dat familie en naasten ook gevolgen kunnen ondervinden van de ic-opname van hun naaste (PICS-F). De stichting FCIC wil met gezamenlijke inspanning van IC- ervaringsdeskundigen/professionals en wetenschappers verandering in deze situatie brengen.

Een nieuwe interventie op de volwassen intensive care afdeling is de structurele implementatie van live muziek.

‘Uit voorgaand onderzoek weten we dat muziek een positief effect kan hebben op verschillende psychologische, fysiologische alsook hemodynamische parameters zoals bloeddruk en hart- en ademhalingsfrequentie.
Muziek is effectief in het reduceren van pijn- en angstgevoelens.
Meer nog, het aanbieden van muziek kan de dosis en/of frequentie van sedativa verminderen. Bovendien kan de actieve participatie van de patient en diens naasten bij dit muziekaanbod, bijdragen tot een groter gevoel van controle. Zo biedt live muziek afleiding waarbij de aandachtsfocus van negatieve en stresserende omgevingsstimuli zoals angstbeleving, lawaai, stress kan verlegd worden naar betekenisvolle auditieve stimuli.

Het multidisciplinaire team dat bij dit project betrokken is, maakt het mogelijk om gerichte manieren te overwegen om live muziek te introduceren als een niet-medicamenteuze interventie.

Het doel van dit pilotproject is om de intensive care unit minder klinisch te maken, waardoor de sfeer wordt veranderd door rustgevende live muziek te gebruiken. Het personeel erkent, begrijpt en waardeert dat de ICU een ontmoedigende ervaring kan zijn. Live-muziek verlicht de verschillende aspecten van de ICU-ervaring van patiënten en naasten en kan hierdoor de impact van een IC opname beperken, zowel op de ICU als na ontslag. Door live muziek kan de manier veranderen waarop familieleden, personeel en patiënten op elkaar inwerken, waardoor het gemakkelijker wordt om voor patiënten te zorgen als patiënten en familieleden meer ontspannen zijn.

De samenwerking tussen professionele musici (waarvan sommige ervaringsdeskundig zijn), wetenschappers en professionals maakt dit project uniek. De verbinding met het Engelse ICUHear project maakt MuzIC krachtdadig, waarbij kennis wordt overgedragen en succesvolle interventies worden overgenomen. Tevens wordt geleerd van de ‘do’s and don’ts .

Wetenschappelijk Multicentered onderzoek met het ICUHear project en het project MuzIC in samenwerking met Artur Jaschke en Erik Scherder is een toekomstig gewenst onderdeel van dit project.  

Landelijke uitrol is haalbaar daar dit project deel uitmaakt van de innovatieve projecten van de landelijke Stichting FCIC, dat het mede mogelijk maakt op structurele basis live muziek op intensive care volwassenen in heel Nederland te realiseren.
Wij sluiten niet uit dat ook Belgie zich tezijnertijd zal aansluiten daar wij binnen de FCIC banden hebben gelegd met onze zuiderburen. 

Dit Pilot project wordt in de aankomende twee jaar opgezet. Wij streven hierbij naar een 2 maandelijks live optreden op de pilot intensive care afdeling gedurende 2 jaar. Na deze 2 jaar denken wij dit project verder te kunnen integreren en uitrollen binnen de dagelijkse zorgpraktijk van de pilot ziekenhuizen, gevolgd door de verschillende intensive care afdelingen in het gehele land.  

Dit project wordt opgezet met medewerking van Helen Ashley Taylor Oprichter van het ICU Hear project, Tineke Bosma voorzitter, en Jess Ingham, directeur van de stichting Music in Hospital and Care in Engeland en de stichting FCIC.
Het ICU Hear Project : https://healthmanagement.org/c/icu/issuearticle/the-icu-hear-project-introducing-live-music-for-critically-ill-patients

 

Inzending Elisabeth van Thuringenprijs September 2018 en uitgebreide beschrijving van dit project:  EvTprijsdefinitefPDF_Definitief.pdf

 

Project leden van de projectgroep zijn :

Suzanne Groot, professioneel violiste en voormalig intensive care patiënte.

Maria Eldering, professioneel violiste en muziektherapeut. 

Sanne van der Zee, IC-verpleegkundige in het Universitair medisch Centrum Utrecht, en klarinettist.

Jorne Meijer, ICT manager Spaarne Gasthuis, heeft een achtergrond in orkestdirectie, altviool, en trombone.

Ellen Smit, Internist-Intensivist Spaarne Gasthuis

Dr Arjen Slooter, Hoogleraar Intensive Care Neuropsychiatrie UMC Utrecht.

Artur Jaschke Klinisch neuropsycholoog Amsterdam UMC & Universitair docent Muziektherapie Enschede 

Willem Philipsen Composer projectleider Popunie & Ambassadeur Hersenstichting-Edwin van der Sar foundation Gastspreker bij het Fitte brein

Tanja Westrik Organisatieadviseur UMCUtrecht  

Tineke Bosma Voorzitter ICUHEAR , Music in Hospitals UK

Bas Meuter Student Technische Geneeskunde aan de universiteit van Twente en voormalig ic patiënt

Willem Wittenberg IC verpleegkundige bij het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal in Brussel België  

Lorette Gijsbers, IC-verpleegkundige Spaarne Gasthuis, Kerngroeplid Stichting FCIC, ambassadeur Compassion for care.

crowdfunding December 2018

Tess van Doorn en Daniel Albers maken een prachtige documentaire over Suzanne Groot en Maria Eldering en hun pionierswerk voor het project MuzIC . We roepen nu op tot crowdfunding om hen hierin te steunen. Want wat zijn we onder de indruk! En wat willen we deze docu graag inzetten om MuzIC te integreren in de zorg voor de meest kritieke mens op de Ic volwassenen . Help je ons mee ? https://lnkd.in/dNMPMrf(Nederlandse en Engelstalige versie beschikbaar via deze site)

96b360a909de401c1871438f1a7d95f1_f3450.jpg

 

Woensdag 12 december 2018 

topics.png

De effecten van muziek bij IC-patiënten

Effecten van muziek op de humane hersenen in het algemeen en van IC-patiënten in het bijzonder

09:25

Spreker: Artur Jaschke

 

Toepassing van muziek in de zorg

De praktische toepassing en visie van toepassing van muziek in de zorg

09:50

Spreker: Suzanne Groot, Artur Jaschke en Maria Eldering


c6b538ea1e2629167a29408292b66a86_f3451.JPG


2 december 2018 

Wat een warm samenzijn met Erik Scherder ons lid van het comité van aanbeveling van MuzIC. Plannen worden gemaakt en gedeeld met een grote delegatie van het projectteam van MuzIC! Een prachtige avond in de Doelen Rotterdam van Miracles of Music en Pim Giel!

Met Intensivisten uit het Spaarne gasthuis: Ellen Smit en Paul Benner, intensivist uit het UMC Arjen Slooter, Met musici Suzanne Groot en Maria Eldering en Alex Heemskerk (ook icu verpleegkundige) Met Bas Meuter Student Technische geneeskunde) Tanja Westerik (organisatie adviseur UMCUtrecht en  Harma Plaggemans ( communicatie en organisatieadvies UMCU) En Lorette Gijsbers IC verpleegkundige 

732f699656ef60a0ded5eb1d2edcbf7d_f3441.jpg


27-11-2018 Eerste Try-out van dit project MusIC  ( Belgische tak van MuzIC) op de Intensive care van het brandwondencentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. En trots op deze internationale samenwerking !

Bedankt aan VZW UZ Intens om dit samen te verwezenlijken, met Willem Wittenberg en Bo van den Bulcke. Met dank aan Music in Hospitals & Care dat ook in Gent de training zal verzorgen samen met Suzanne Groot en Holly Marland ~Maria Eldering in januari 2019 . Samen zijn we sterk! Merci LaBo Dange voor deze try-out die tot enthousiasme en goedkeuring heeft geleid om ook het UZ Gent aan te laten sluiten bij deze Pilot!

Klik op de afbeelding om het filmpje te zien

ff51898fecb9599a11c1cb9de3c947da_f3440.jpg


23 en 24 November 2018, een mijlpaal! Training van de nieuwe Musici die vanaf Januari 2019 ingezet gaan worden op de intensive care afdelingen van het UMCUtrecht en het Spaarne Gasthuis Haarlem / Hoofddorp 

Een vlog kan natuurlijk niet uitblijven! In deze editie een kijkje achter de schermen bij de trainingsdag in het UMC afgelopen 23-11-18. Een kennismaking met muzikanten Alex Heemskerk, Noortje Vredeveld, Gerlieke Aartsen en Anouk Platenkamp.
With very special thanks to Holly Marland and Rachel Fillhart from Music in Hospitals & Care 

Klik op de afbeelding om de vlog te zien

vlog_umc_training_.jpg

Vlog 2  Een kijkje achter de schermen bij de tweede trainingsdag in het Spaarne Gasthuis Haarlem. In deze editie: een onverwachte gast, de voorbereidingen van onze trainingsactrice Evelien Hofhuis en uiteraard de kennismaking met 5 nieuwe IC muzikanten. Sytse Bakker, Rosanne alderliefste, Sandra Kox, Evelien Dubbeldam en Lies Joosten. Ook deze training werd gegeven door Suzanne Groot en Maria Eldering in samenwerking met Holly Marland en Rachel Fillhart van Music in Hospitals & Care


vlog_spaarne_gasthuis_training_.jpg

Oktober 2018 tot februari 2019 Documentaire MuzIC : Musical Medicine 

Deze twee getalenteerde studenten Journalistiek Tess van Doorn en Daniel Albers volgen Suzanne Groot en Maria Eldering gedurende de opzet van dit project. Voor hun minor CampusDoc. Heel erg bijzonder! Wil je hun bevindingen en beelden volgen, ga dan naar hun pagina op Facebook! https://www.facebook.com/193333161467845/posts/322729511861542/

Screenshot_2019-01-22_15.24.30.png

 

Oktober 2018 MuzIC bij RTL4

Zondagavond 28-10-2018 waren we te zien in het 19:30 journaal van Rtl4 met een item over MuzIC (live muziek op de intensive care): https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/4466116/rtl-nieuws-1930-uur

Lees hier het interview:https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4463166/violisten-suzanne-en-maria-spelen-niet-een-concertzaal-maar-op-de


naamloos.pngSeptember 2018 MuzIC is uitgekozen voor de workshop ‘best practice’ van het NVIC Najaarscongres. ( Nederlandse Vereniging van Intensivisten )

“Het is de congrescommissie een genoegen te constateren dat er vanuit diverse plaatsen in het land initiatieven zijn aangeleverd.

Wegens het groot aantal inzenders is de congrescommissie genoodzaakt keuzes te maken in de films die tijdens het NVIC Najaarscongres worden ge...toond.

Met plezier mag ik u meedelen dat uw inzending is gekozen voor de workshop. Daarom nodigen wij u graag uit om aanwezig te zijn bij het NVIC Najaarscongres op donderdag 13 september.

Artur Jaschke zal MuzIC vertegenwoordigen en daar zijn we enorm blij mee !
 
40684895_290306991770461_188198985805070336_n_nvic.jpg


Radio 1 Donderdag 6 September 2018 Interview door Rik van de Westelaken met Suzanne Groot

https://youtu.be/KeEgWhaWSig


Suzanne spreekt hier over onderzoek dat gedaan zal worden naar de helende werking van muziek op de ic . We doen een 2 jaar durende pilot en hopen hierbij voldoende draagvlak en financiële middelen te krijgen om wetenschappelijk multicenter onderzoek te doen in samenwerking met Engeland, België en Nederland. Zie voor ons precieze plan met MuzIC :  EvTprijsdefinitefPDF_Definitief.pdf 

radio_1.jpg


1 September Haarlems Dagblad

40474664_288678601933300_5965856595169509376_o_haarlems_dagblad.jpg

40474664_288678601933300_5965856595169509376_o_haarlems_dagblad.jpg


NOS besteed aandacht aan MuzIC

25-08-2018

www.nos.nl/op3/artikel/2247446-pillen-eruit-muziek-erin-de-viool-als-heelmeester-op-intensive-care.html 

NOS.jpg


Een impressie van het werkbezoek van de projectgroep MuzIC aan het ICUHear Project in Engeland. 11-12-13 juli 2018

Het filmpje begint met een korte introductie over het project MuzIC opgenomen door Pim Giel. Daarna volgen 2 vlogs van Maria Eldering over het bezoek aan Manchester. 

https://youtu.be/F6n1PCnELAw

ACA6BCC4-2C71-454E-9276-2D468AC2D388.png

 

Muzikanten brengen 'menselijke maat' terug op intensive care | RTV Utrecht 24-05-2018

Klik op de foto om de radio en tv uitzending te beluisteren 

unnamed.jpg


Filmopname in het UMC Utrecht 29 juni 2018: https://lnkd.in/e_CDsTw voor de filmdocumentaire Miracles of Musichttps://miraclesofmusic.nl/film/

film_pim_giel.jpg

 

Maria Eldering en Suzanne Groot luister hier naar Halleluja: https://drive.google.com/open?id=0B5g4DZzb0dY3YjVzU1BvLU1zMTd3Rm5xcXdySDMzSl9ocnlN


MuzIC op Venticare live 2018, filmpje gemaakt door Floortje Stevens tijdens de opening van dit congres. Klik op de foto om het filmpje te zien. 

IMG-9651.JPG

 

Korte Promo Presentatie op het WES Symposium 29 maart 2018 youTube 

IMG-8121.JPGWES_Suzanne_Maria_Podium.jpg

 

Masterclass Muziek

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft een masterclass over ons meest tot de verbeelding sprekende orgaan: het brein! Masterclass Muziek 9 mei 2018

https://www.npo.nl/max-masterclass/09-05-2018/POW_03774802

 

volg_muzIC_WES_FCIC_jpg.jpg

Column geschreven voor muzIC door

Linda de Roos 

linda.jpg

Inspirator, Schrijver en IC-verpleegkundige

‘Als je even niet alert bent, zit je weer midden in de vernauwing van het ‘ik’ en leef je op de vierkante meter, terwijl je oneindigheid bent.’

‘Wie je dénkt te zijn, is een illusie van de hersenen. Wie je wérkelijk bent, is het Alles’

http://www.lindaderoos.nl/linda-de-roos/

 

Lichtpuntjes

Op de intensive care is het voor veel mensen nogal duister. Het is de plek waar je wordt geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven, met de flinterdunne scheidslijn tussen leven en dood. Iedere dag voel ik opnieuw de uitdaging om wat licht te brengen in het donker. Met een gesprek, met humor, met datgene mogelijk proberen te maken wat de patiënt of de familie graag wenst.

Als ik de aankondiging zie hangen van MuzIC – en dat de Haarlemse Viool Diva’s komen spelen op de IC – ben ik verrukt. Wat een geweldig initiatief en mooi lichtpunt, om live muziek te brengen op deze plek. Daar waar mensen soms lang liggen, in coma, in slaap gehouden of wakker aan de beademing en alle andere apparaten. Daar waar zoveel angst, pijn en verdriet is. Mijn gedachten gaan terug in de tijd, wanneer Harry Sacksioni dagenlang naast zijn zieke moeder op zijn gitaar zit te spelen op de IC. Ik weet nóg hoe dat tafereel, en zijn prachtige gitaarspel, mij raakte, ook al is het alweer zo’n achttien jaar geleden.

Tijdens mijn lunchpauze vertelt een collega dat de twee violisten zullen gaan spelen bij haar patiënt – een fors neurotrauma na val van hoogte – voordat er gestopt gaat worden met de behandeling. Mijn stuk brood glijdt ineens niet meer zo gemakkelijk verder, en kippenvel walst over mijn armen. De familie had het zelf gevraagd. Ze hadden de aankondiging zien hangen, en nu er vandaag gestopt zou worden was dit een teken van God. Hoe bijzonder.

Mijn patiënt heeft me vanmorgen tijdens de wasbeurt al duidelijk gemaakt dat hij graag de violisten wil horen spelen. Hij verblijft al 38 dagen op de IC, waarbij we hem een paar keer voor de dood vandaan hebben getrokken. Inmiddels ligt hij wakker aan de beademing via tracheostoma, de nodige infusen en continue nierdialyse. Met liplezen kan ik hem redelijk goed volgen. Ik beloof ‘m de viool diva’s te zullen gaan regelen.

Als ik terug ben van de lunchpauze belt hij me, met de vraag of ze al in aantocht zijn en of ik ze niet vergeet. Hij weet niet dat ik net zo verheugd ben als hij om live muziek op de IC te horen. Ik zet ‘m rechtop in bed en veeg met mijn hand zijn eigenwijze krullen net iets ordelijker. Zijn dochter zit naast ‘m, beide in volle afwachting. Ik wacht buiten de IC-kamer, zodat ze hem niet onverhoeds voorbij kunnen lopen. In de verte, in de gang om de hoek, hoor ik al vioolgeluiden. Spelen ze nu bij de patiënt die daarna gaat overlijden? Gelukkig sta ik daar niet met hen op de kamer, want dan had ik toch ook tissues nodig gehad vrees ik.

Daar zijn ze dan eindelijk! Mijn patiënt kijkt verheugd door de ramen naar buiten. Als we zijn kamer binnenkomen zie ik een sprankelend licht in zijn ogen, wat ik nog niet eerder heb gezien. Ook niet in die van zijn dochter. Voor de familie is het een maand van ongelofelijk veel angst en spanning geweest. Op het moment dat de strijkstokken moeiteloos en harmonieus over de snaren bewegen, en een stuk van Dvorák zijn kamer vult, sluit hij zijn ogen, met een grote glimlach rond zijn mond. Een prachtig moment van afleiding, van geraakt worden, een moment van in het nu zijn en niet in zorgen over de toekomst. Ik slik een brok ontroering weg. Wat is muziek toch een mooi en verbindend medium. Dit moet vaker gaan gebeuren op de intensive care! Ik had ze het liefst een uur op de kamer laten spelen, om hem een uur te zien genieten, maar er liggen meer patiënten te wachten.

De volgende patiënt is een befaamd concertpianist, die er inmiddels net zo lang ligt als mijn patiënt. Ik móet zien hoe hij erop reageert en volg de inmiddels ontstane stoet richting zijn kamer. Want ook artsen en andere verpleegkundigen zijn benieuwd. En dan is de tissue toch ineens nodig, ook omdat ik zie dat mijn collega, die voor hem zorgt, in tranen schiet als Mozart wordt gespeeld. De blik van de patiënt is goud waard. Zijn zwakke, ooit zo lenige vingers bewegen zacht mee over het laken. Wat een licht, vreugde en ontroering op een plek waar dat soms zo ver te zoeken is. MuzIC, laten we dit alsjeblieft structureel gaan doen! Voor de patiënten en hun familie, maar ook voor het personeel.

 

Blog 2 Linda de Roos voor MuzIC

6 Juli 2018

https://www.linkedin.com/pulse/halleluja-lorette-gijsbers