FCIC wint gouden oor award 2015

Artikel Medisch Contact

Prijs voor familiegerichte ic-zorg 

Het project Family Centered Intensive Care heeft gisteren een Gouden Oor Award gewonnen voor luisteren naar patiënten en hun naasten. In dit project van het Erasmus MC, Kennemer Gasthuis, Gelderse Vallei en Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) worden familieleden van ic-patiënten begeleid en betrokken bij de zorg voor hun familielid.

 

 

In de ziekenhuizen die meedoen aan het project houden verpleegkundigen op de tweede of derde dag na opname een intakegesprek met de familieleden. Zij stimuleren hen vervolgens om informatie over de patiënt te delen met de zorgverleners, bijvoorbeeld met behulp van een prikbord waarop ze foto’s van en weetjes over de patiënt kunnen plakken. Ook krijgen de naasten dagboeken waarin ze hun eigen ervaringen tijdens de opname kunnen opschrijven. Alle gebruikte instrumenten zijn opgenomen in een toolkit op de website van de HAN en gratis beschikbaar voor ziekenhuizen die ook familiegerichte ic-zorg willen verlenen. 

De prijs werd uitgereikt tijdens de European Listening and Healthcare Conference, gisteren in Nijmegen, en is een initiatief van het Radboud REshape Innovation Centre, de International Listening Association en Skipr.

Lieke de Kwant

 

Online gepubliceerd op: 31 oktober 2014

Tijdens het European Listening & Healthcare congres hebben we met het netwerk Family Centered Intensive Care (FCIC) de Gouden Oor Award voor de Zorg ontvangen!

Sinds 2006 wordt jaarlijks de Gouden Oor Award uitgereikt aan de organisatie die het meest effectief omgaat met feedback van klanten. In de afgelopen jaren werd de Gouden Oor Award uitgereikt aan Robeco, Essent en KLM.
Dit jaar werd voor het eerst de Gouden Oor Award voor de Zorg uitgereikt als prijs voor het effectief luisteren naar mensen die zorg gebruiken. Wie zorg nodig heeft, wil niet alleen ‘geholpen worden’, maar vooral gehoord worden. De Gouden Oor Award Zorg beloont organisaties die met succes het luisteren naar klanten aantoonbaar hebben versterkt. Op die manier worden inzichten en goede voorbeelden gedeeld die navolging verdienen.

Het netwerk Familiy Centered Intensive Care (FCIC) vloeit voort uit een RAAK-project van het lectoraat samen met de IC’s van het Kennemer Gasthuis, Erasmus Medisch Centrum en de Gelderse Vallei. Het netwerk bestaat uit ervaringsdeskundigen (ex-ic patiënten en naasten), professionals en onderzoekers die zich inzetten voor het bundelen, verspreiden en door ontwikkelen van kennis over FCIC.

Sterke punten uit het juryrapport:

–De betrokkenheid en het enthousiasme van de initiatiefnemers en de diep gewortelde overtuiging dat    luisteren naar en een goede begeleiding van naasten van groot belang is.
–De (effectieve eenvoud van de) instrumenten die ontwikkeld zijn om de familie op een natuurlijke en ongedwongen manier te betrekken in de zorg (bv. het intake gesprek met naasten binnen 48 uur, het dagboek, de poster die de patiënt als mens zichtbaar maakt, etc.).
–De initiatieven die zijn genomen om de mindset van medewerkers mede te richten op het welzijn van naasten, bv. trainingen, spiegelgesprekken, storytelling ervaringsdeskundigen.
–De gedegenheid waarmee instrumenten zijn ontworpen om representatieve feedback op te halen bij patiënten en naasten, bv. CQI tevredenheidsonderzoek. Deze gedegenheid erkend de drempels die zouden kunnen bestaan indien het instrumentarium onvoldoende ‘evidence based’ zou zijn.
–De toegankelijkheid van alle instrumenten en inzichten (o.a. via www.laiz.nl).
–De samenwerking tussen betrokken partijen (waaronder ervaringsdeskundigen, IC verpleegkundigen, (para)medici, leidinggevenden, maar ook onderzoekers).

Lorette Gijsbers, verpleegkundige in het Kennemer Gasthuis en lid van het netwerk FCIC maakte voor de nominatie van de Gouden Oor Award het onderstaande filmpje 

Filmimpressie Gouden Oor Award 30-10-2014