Partnerstrategieën zijn praktische tips om zo goed mogelijk met een niet-spreker te kunnen communiceren. Ik heb jarenlang binnen de kinderrevalidatie gewerkt met niet-sprekende kinderen, waarbij we de ouders en leraren van de kinderen deze partnerstrategieën aanleerden.

Enkele jaren geleden belandde ik op IC en toen ik wakker werd aan de beademing was ik ineens zelf een niet-sprekende patiënt. Ik heb vervolgens 5 dagen wakker en niet-sprekend aan de beademing gelegen. Ik  heb daarbij ervaren hoe frustrerend en beangstigend het voor een patiënt is, als de IC verpleegkundigen en andere hulpverleners niet geleerd hebben hoe ze handig met een niet-sprekende patiënt kunnen communiceren.

Om de communicatie met niet-sprekende IC patiënten te verbeteren, heb ik de partnerstrategieën uit de kinderrevalidatie  (COCP methode) bewerkt voor de IC situatie.

In de geluidsopname krijg je praktische informatie over hoe je de communicatie met IC patiënten kunt verbeteren, door kleine aanpassingen in je dagelijks handelen in de IC kamer. Ik leg de partnerstrategieën uit, geef tips en geef voorbeelden vanuit mijn ervaring als patiënt. Bekijk en beluister de opname hieronder, of lees een verkorte versie van de tekst via de link onder de opname.

Rieneke Wijers
Ergotherapeut en ervaringsdeskundige IC

Communicatie met geïntubeerde IC patiënten tips en aandachtspunten