Vanessa Ouahmar-van Dalen, naaste ervaringsdeskundige, coach

Mijn naam is Vanessa Ouahmar-van Dalen, naaste ervaringsdeskundige en moeder van een zoon. Toen zijn papa, mijn man, in 2012 meer dan 4 maanden op de IC lag, heb ik zelf ervaren hoe zwaar het is om je kind van 6 jaar daarin te begeleiden. Eerlijkheid en openheid waren twee zaken die daarin de boventoon voerden.
Nadat papa wonder boven wonder hersteld was, bleef het een behoorlijke impact hebben op zijn en ons leven. Onze zoon heeft tot twee jaar na die tijd slecht geslapen, hij had last van bindingsproblemen, was een enorme piekeraar, kon dingen moeilijk loslaten, hij had soms enorme woedeaanvallen, maar hij heeft  ook vele reddeloze en troosteloze momenten gehad. Het kostte hem zijn onbezorgde jeugd en veel energie. Energie die een kind ergens anders aan moet kunnen besteden. Nu drie jaar na dato is hij met recht een Topper, die (bijna) alles weer onder controle heeft!

Toch kunnen we onze kinderen helaas niet behoeden voor deze trauma’s. Dat hebben we niet in de hand. Wat we wel kunnen, is hen enorm goed begeleiden in de onzekere tijden dat er een naaste van hen op de IC ligt. Als kindercoach helpt ik kinderen om hun gedachten en gevoelens te begrijpen en alles een plekje te geven. Maar het zou nog veel mooier zijn als de kinderen al eerder begeleiding kunnen krijgen.

Daarom ben ik erg blij dat ik deel uit mag maken van deze stichting, waarin de werkgroep “Kinderen van naaste op een IC” actief is. Want hoe onzeker de toekomst ook is, hoe moeilijk en verdrietig het ook is als iemand waarvan je houdt op de IC ligt, deze kinderen verdienen de aandacht. Vaak worden zij niet/of slechts gedeeltelijk betrokken bij wat er gaande is. En als ouder wordt je zo geleefd en door de situatie in beslag genomen, dat je soms moeilijk tijd vrij kunt maken om uitgebreid met het kind te praten over wat er aan de hand is.

Juist daarom is het hard nodig dat deze stichting er is. Ik hoop dat wij als experts, samen met de werkgroepen met al onze expertise, erin slagen om mooie tools te ontwikkelen die het kind en zijn familie kunnen helpen in deze moeilijke tijden. Met mijn expertise als kindercoach, maar ook als ervaringsdeskundige hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren aan deze stichting. Ik ben ervan overtuigd dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Het verdriet is wordt er niet minder om bij het kind. Maar door het op de juiste manier te benaderen krijgt het wel een plekje. En daardoor geven we het kind en ook zijn omgeving een mogelijkheid voor een stabiele toekomst.