Sanne van der Zee Intensive care verpleegkundige UMC Utrecht

 

Als IC-verpleegkundige is zorgen voor ernstig zieke mensen mijn dagelijkse werk. Heel erg mooi werk vind ik zelf! Je kunt veel betekenen voor mensen, patiënten en familieleden. Een groot deel van het werk gaat over allerlei technische zaken en ingewikkelde apparatuur, vandaag de dag komt er steeds meer bij. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de mens waar het over gaat.

Ondertussen weten we ook wat voor impact een opname op de IC kan hebben voor de patiënt en zijn of haar familie (ik doel op PICS, het post intensive care syndroom). Muziek is mijn passie in mijn vrije tijd, ik ben klarinettist in een kwartet en in een orkest. Met het kwartet hebben we al op de IC van het UMCU gespeeld, dat bracht zulke mooie reacties teweeg, tot mensen die emotioneel werden aan toe. Dat heeft veel met mij en de andere kwartetleden gedaan.

Ik kan niet anders dan heel enthousiast zijn over dit project. Live muziek brengt een stukje buitenwereld en een stukje menselijkheid naar de patiënt op de IC. Muziek is emotie. Wie kent het niet, kippenvel krijgen van muziek die je raakt, een brok in je keel. Ik ben ervan overtuigd dat live muziek een verschil kan maken in de impact van een IC opname. Ik wil dan ook heel graag bijdragen aan het slagen van dit project! Ik heb hele inspirerende mensen (lees; de andere projectleden) leren kennen en ik ben blij dat ik samen met hen dit project aan ga. Samen gaan we heel ver komen. We beginnen in onze eigen ziekenhuizen, maar wat zou het fantastisch zijn als dit uiteindelijk landelijk uitgerold kan worden. Dat is het ultieme doel.