Miranda Wijtkamp; IC verpleegkundige, Spaarne Gasthuis, Haarlem.

Vanaf mijn diplomering als verpleegkundige ben ik al 30 jaar werkzaam in het Spaarne gasthuis in Haarlem.

In de loop der jaren heb ik mij gespecialiseerd als medium- en intensive care verpleegkundige. Het begeleidende aspect binnen de zorg heb ik altijd belangrijk gevonden. Vandaar dat ik gekozen heb om op de IC-afdeling deel te nemen aan de familie- en patiëntenzorgcommissie.  Binnen het Spaarne Gasthuis staat de mensgerichte zorg hoog in het vaandel en hebben we als commissie meer draagvlak gekregen om extra mensgerichte zorg door te voeren op de IC. Er wordt gekeken wat de patiënt en zijn naasten nodig hebben om deze intensieve periode zo goed mogelijk door te komen. En daar komt het begeleiden van kinderen ook bij. Er zijn al een aantal goede initiatieven doorgevoerd en er liggen nog een aantal ideeën om de kinderbegeleiding compleet te maken.

Als zorgprofessional heb ik zelf ervaren hoe het is om aan de andere kant van het bed te staan, hoe kwetsbaar je dan bent als naaste en hoe dat thuis doorwerkt als je, naast je eigen emoties, ook je kinderen moet begeleiden die verdriet hebben als een dierbaar familielid op de intensive care ligt.

Daarom vind ik het belangrijk dat onze krachten gebundeld worden in deze landelijke werkgroep en dat we met elkaar goede richtlijnen ontwikkelen om de begeleiding van kinderen op de IC landelijk te verbeteren.