Margo van Mol, IC Verpleegkundige Gezondheidspsycholoog en Kerngroeplid FCIC Erasmus MC Rotterdam

Even voorstellen;

Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring als verpleegkundige op een IC-afdeling in het Erasmus MC, een academisch ziekenhuis te Rotterdam. De eerste jaren werkte ik op de `Neuro-IC´ (een afdeling voor neurologische en neurochirurgische IC-patiënten), gevolgd door een korte tussenstap op de PACU (Post-Anaesthesia Care Unit), en tot op heden op een algemene IC-afdeling. Vanaf de beginperiode was voor mij de zorg voor de familie, naast de zorg voor de patiënt, een belangrijk aandachtspunt. Vooral op de Neuro-IC, waar vaak jonge mensen na een trauma met ernstig hersenletsel opgenomen werden, was het steunende gesprek met de ouders een stukje zingeving voor mij als professional.

De technische mogelijkheden en intensieve behandel therapieën zijn enorm toegenomen in de laatste decennia. Toch is het juist de betrokkenheid en persoonlijke aandacht, waarmee je het verschil kunt maken voor de patiënt en diens naasten. Daarvoor wil ik mij inzetten en door middel van FCIC gezamenlijk uitdragen. 

Door mijn studie aan de Open Universiteit tot gezondheidspsycholoog ben ik nog beter gaan begrijpen welke impact een stressvolle periode op ieder mens kan hebben. Het geeft mij enorm veel energie om dit inzicht verder te ontwikkelen door van ervaringsdeskundigen en andere professionals te leren wat van betekenis kan zijn tijdens en na de IC-opname.

Naast mijn werk als verpleegkundige, verdiep ik mij als wetenschappelijk onderzoeker/promovenda in het werkplezier van de IC-professionals. Op welke manier kun je in de heftigheid van alles wat je ziet en hoort, jezelf blijven geven om betrokken en compassievolle zorg uit te voeren? Dat raakt het doel van FCIC, en het drijft mij als persoon, omdat ik voel hoeveel meerwaarde dit geeft. Het samenbrengen van wetenschap en praktijk is voor mij een prachtige uitdaging in mijn werk, binnen FCIC en als persoon.