John van Vlijmen, Kwaliteitsfunctionaris Spoedzorg Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Mijn naam is John van Vlijmen, sinds 1988 werkzaam op de IC/CC/EHH van Ziekenhuis Rivierenland te Tiel.

Sinds 2007 ook kwaliteitsfunctionaris. 

In mijn werk als kwaliteitsfunctionaris spoedzorg (en als IC verpleegkundige) is mij een ding duidelijk geworden en dat is dat wij in de gezondheidszorg erg goed zijn in “het wiel opnieuw uitvinden”.

In het ene ziekenhuis is men met druk in de weer om een oplossing te zoeken voor een probleem terwijl een ander ziekenhuis dit probleem al jaren geleden heeft opgelost.

Deze oplossingen of initiatieven worden te weinig gedeeld.

De FCIC gaat, naar ik hoop, een nationaal platform worden waarin we elkaar kunnen vinden. Een platform waar je terecht kunt om informatie te delen en te krijgen.

“Leren van elkaar” vindt ik hierin heel belangrijk. 

Bij de ontwikkeling van de CQI “Naasten op de Intensive Care” werd het voor mij duidelijk dat er landelijk gezien een groot verschil bestond tussen IC’s als het gaat over het begeleiden van naasten op de IC.

Wat we met de FCIC gaan proberen is met elkaar aan de slag te gaan met de vraag: Hoe kan je patiënten faciliteren in het lotgenoten contact en hoe kan de patiënt en zijn familie medepartner worden in de zorg en behandeling.

Als kerngroep lid maak ik samen met Lisbeth Verharen deel uit van de werkgroep “kinderen op de IC”. (een van de 3 werkgroepen binnen de FCIC).

We zijn kort geleden gestart met het bundelen van de ontwikkelingen en materialen die we ontwikkelen. 

Ik hoop met de FCIC  bij te kunnen bijdragen aan een netwerk van professionals die gezamenlijk aan de slag gaan om het wiel maar een keer uit te vinden.