Elena Gracia Santolaria Medewerker familieopvang Eerste Hulp LUMC Leiden

Mijn naam is Elena Gracia Santolaria en ik werk bij de familieopvang op de SEH van het LUMC. Ik werk voor de dienst Maatschappelijk werk van het ziekenhuis.

Ik begeleid naasten van patiënten die bij ons opgenomen worden. Deze opname is altijd onverwachts en, in relatief korte tijd, gebeurt er veel.

Tijdens de 17 jaar dat ik op de SEH werkzaam  ben, heb ik kunnen constateren hoe belangrijk het is dat de familie zo goed mogelijk ondersteund wordt en zich gehoord voelt.

Niet alleen ernstige gevallen, maar ook ogenschijnlijk, kleine gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben.

Op het moment dat er een patiënt in de traumakamer binnengebracht wordt, ontvang en begeleid ik haar/zijn naasten. Ik word hun referentiepunt in een tijd van onzekerheid en angst. Ik bied hen praktische en emotionele steun en ik geef hun de nodige informatie over de gang van zaken zodat zij hier goed over geïnformeerd blijven. Niets maakt mensen onzekerder dan wanneer zij geen informatie krijgen en niet  weten waar ze aan toe zijn.

Het is altijd een dankbare taak om op die manier mensen te helpen en hen te mogen bijstaan.

We vergeten vaak hoe kwetsbaar mensen zijn en hoe belangrijk het is om op zulke moeilijke momenten het gevoel te hebben dat er iemand voor jou is.

Ik ben heel erg blij en vereerd dat ik onderdeel mag en kan zijn van de stichting. Hier hoop ik gelijkgestemde personen te ontmoeten om mee samen te werken en tevens hoop ik elkaar te inspireren om het verblijf van patiënten en hun naasten zo warm en liefdevol mogelijk te maken.