Annemarie van der Bijl, GZ-psycholoog en eigenaar van psychologiepraktijk Ontwikkeling Centraal

“Als GZ-psycholoog weet ik dat de impact van een ‘life-event’ op het emotioneel welzijn enorm is. Goede zorg, afgestemd op de persoon, kan een groot verschil maken bij (de duur van het) psychisch herstel. Een opname op de intensive care is zo’n life-event: een heftige, vaak stressvolle en onzekere periode voor de patiënt zelf en zeker ook voor zijn dierbaren!

Door een ernstige ziekte weet ik ook uit eigen ervaring hóe heftig het is om opgenomen te worden op de intensive care. Het is letterlijk heel intens, indrukwekkend, verwarrend, angstig en het maakt je ontzettend kwetsbaar. Ook voor mijn man en (jonge) kinderen was het een hele emotionele tijd. De ic-zorg is mooi, belangrijk én complex, omdat het het werkterrein is van zoveel verschillende disciplines. En hoewel er op de ic in eerste instantie vooral levensreddend, en dus heel fysiek gehandeld wordt, vind ik als professional, maar heb ik ook persoonlijk ervaren dat het zó belangrijk is aandacht te hebben voor het geestelijk en emotioneel welzijn van de patiënt. 

Zowel tijdens als na de opname is óók psychische zorg van levensbelang en heeft het een grote invloed op het herstel. Ook vind ik het belangrijk dat de kwaliteit van zorg en nazorg niet afhankelijk moet zijn van het ziekenhuis waarin je toevallig belandt. De stichting FCIC is een fantastisch initiatief! Ik draag er als professional en ervaringsdeskundige graag aan bij om de ic-zorg  meer uniform te maken en als vraagbaak en steun te fungeren voor (ex)-ic-patiënten en hun naasten!”