Angelique van der Zande-Bouten,Pedagogisch medewerker Intensive Care voor Kinderen, Radboud UMC

Mijn loopbaan ben ik begonnen als verpleegkundige. Ik heb de HBO-V gedaan en daarna de IC-opleiding gevolgd. Na een aantal jaar op de IC werd er in het RadboudUMC voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een IC voor kinderen. Daarom heb ik ook de opleiding tot IC-verpleegkundige voor kinderen gevolgd. In 2006 ben ik begonnen met de HBO- pedagogiek en ben ik op de IC voor kinderen begonnen als pedagogisch medewerker.

Ik werk nu nu al enkele jaren op de IC voor kinderen en ik kom op consultbasis ook op de IC’s voor volwassenen. Indien nodig begeleid ik daar kinderen waarvan een van de ouders opgenomen is. Ik heb gezorgd dat er een aantal folders zijn gekomen om ouders te helpen hun kind te begeleiden bij opname op de IC en bij eventueel overlijden van een (groot)ouder: “Kinderen op bezoek op de IC”, de fotofolder “Sofie op bezoek op de IC” en “Kinderen helpen bij rouw en verlies”.

Kinderen worden gelukkig steeds vaker betrokken bij het ziekzijn van een van hun ouders en voor ouders is het heel plezierig om ook in moeilijke momenten hun kinderen te kunnen zien. Een kind laat je niet zo maar op de IC komen dat vraagt wel wat voorbereiding en begeleiding. Daar wil ik me graag voor inzetten. Ik ben blij dat ik dat ook in de landelijke werkgroep van de FCIC mag doen.