Andrea Walraven Thissen, Psychotraumatoloog, Trauma & Crisis Interventionist, Spreker, Duitsland

Met heel veel plezier ga ik deelnemen aan dit spannende, nieuwe project. Was ontzettend trots en blij, toen men mij vroeg aan te schuiven.

Ik groeide op in Limburg, maar mijn levensweg leidde naar Duitsland. Ik begon mijn loopbaan als  musicus, werd verpleegkundige en specialiseerde me in de psychotraumatologie. Mijn onderneming  begeleidt bedrijven en particulieren. Ik organiseer critical incident management en bied suicide postventie(na zelfdodingen). Daarnaast geef ik trainingen en lezingen, in diverse landen. Sinds 2014 ben ik spreker bij Zijspreekt.

In Duitsland maak ik deel uit van het crisis inteventie netwerk;we worden gealarmeerd wanneer schokkende gebeurtenissen bij de meldkamer worden gemeld. Voorbeelden zijn dodelijke verkeersongevallen, zelfdodingen en levensdelicten.Dan coordineer ik de psychosociale ondersteuning van burgers, maar ook van alle betrokken hulpverleners.

Ik moest zelf plotseling ook op zoek naar kracht, hoop en veerkracht; niet lang na de geboorte van mijn derde kindje kreeg ik een groot herseninfarct. Een heftige, maar ook waardevolle ervaring; ik ben een hulpverlener, maar werd intensieve zorgvrager. Juist vanuit deze ervaring weet ik hoe ongelofelijk waardevol en belangrijk de thema´s zijn, die we in deze expertgroep gaan behandelen.

Ik weet als geen ander dat we als hulpverleners nooit zijn uitgeleerd. En ik hoop van harte dat we, door het delen van kennis en ervaring, van elkaar mogen leren.En dat we die lessen kunnen omzetten in handvatten en concrete adviezen, die ons huidige zorgsysteem nog beter gaan maken.

Ik heb een hekel aan betutteling en een uitgesproken mening over "crisiszorg op maat". Ik zie grote verschillen tussen de zorgsystemen in de Europese landen. In Nederland beschikken we over een schat aan kennis en wetenschap. Maar helaas lukt het niet altijd om een brug te slaan tussen de wetenschap en de werkvloer. Daar kun je je aan ergeren. Maar je kunt er ook iets aan doen; ik kies voor de laatste optie. En daarom stap ik, enorm gemotiveerd, in dit project.