MuzIC brengt livemuziek aan het bed van de patiënt op de intensive care volwassenen.

Een opname op de intensive care is een angstige en stressvolle ervaring. De patiënt krijgt niet alleen te maken met fysieke pijn en ongemak, maar is ook omringd door constante geluiden van apparatuur, gesprekken en IC-handelingen.

MuzIC wil de negatieve impact van een IC-opname op de IC-patiënt en zijn naasten helpen beperken met muziek.

Muziek is emotie

Muziek brengt doorgaans veel gevoelens en herinneringen naar boven. Muziek is emotie en roept emotie op. Een professionele musicus leidt deze emoties in goede banen in samenwerking met een speciaal daarvoor opgeleide muziektherapeut.

Tijdens de uitvoering verandert de sfeer op de afdeling. Dat werkt positief voor de patiënt én voor de familie en het personeel.

Muziek, uitgevoerd door bekwame, professionele musici en muziektherapeuten kan een menselijke toets, een gevoel van vertrouwdheid, veiligheid en geruststelling bieden. Het optreden leidt de aandacht af van ziekte, angst en pijn.

Invloed van muziek

Uit onderzoek blijkt dat muziek een positieve werking kan hebben op pijn en angst. Het maakt minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig bij intensive care patiënten. Zo kan muziek door het rustgevende effect een positieve werking hebben op de bloeddruk en hart- en ademhalingsfrequentie.

De omvang en populariteit van MuzIC is zo toegenomen dat het initiatief inmiddels is ondergebracht in een aparte stichting.

Kijk voor meer informatie op de website Muz-IC.nl

 

Back To Top