skip to Main Content

MuzIC

MuzIC brengt livemuziek aan het bed van de patiënt op de intensive care volwassenen. Een opname op de intensive care is een angstige en stressvolle ervaring. De patiënt krijgt niet alleen te maken met fysieke pijn en ongemak, maar is ook omringd door constante geluiden van apparatuur, gesprekken en IC-handelingen in de hectische en indrukwekkende omgeving die de intensive care voor velen is.MuzIC biedt met het spelen van livemuziek aan het IC-bed een nieuwe interventie op de intensive care voor volwassenen aan. MuzIC wil met muzikale interactie bijdragen om de negatieve impact van een IC-opname op het leven van de IC-patiënt en zijn naasten te helpen beperken.

Over MuzIC

WES_Thorax_muzIC_.jpg

Muziek is emotie.

Livemuziek aan het bed kan een positieve boost geven voor de patiënt en naasten. Muziek brengt doorgaans veel gevoelens en herinneringen naar boven. Muziek is emotie en roept emotie op. Door het spelen van livemuziek door een professionele musicus in samenwerking met een speciaal daarvoor opgeleide muziektherapeut kunnen deze emoties op een goede manier begeleid worden. Tijdens de uitvoering verandert de sfeer op de afdeling waardoor het niet alleen positief werkt voor de patiënt maar ook voor de familie en het personeel. Muziek, uitgevoerd door bekwame, professionele musici en muziektherapeuten kan een menselijke toets, een gevoel van vertrouwdheid, veiligheid en geruststelling bieden. De focus wordt hierdoor tijdens het optreden weggenomen van ziekte, angst en pijn. De latere herinneringen aan deze bijzondere ervaring maakt het een dierbaar moment in een moeilijke periode in het leven.

Invloed van muziek

Uit onderzoek blijkt dat muziek een positieve werking kan hebben op pijn en angst, waardoor er minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig is bij intensive care patiënten. Zo kan muziek  vanwege het rustgevende effect een positieve werking hebben op de bloeddruk en hart- en ademhalingsfrequentie.

Onuitwisbare indruk

Livemuziek en de intensive care afdeling vormen een onverwachte combinatie en maakt daardoor een onuitwisbare indruk op iedereen die livemuziek wenst en op de IC mag meemaken. Het biedt voor even een totale afleiding voor de patiënt en de familie. De interactie met de muzikanten versterkt deze bijzondere  ervaring die livemuziek aan het IC-bed voor patiënten en naasten is. De muzikanten volgen de emoties van de patiënt en naasten en stemmen de muziekkeuze, het ritme en de toon van de muziek af op de patiënt. De mensen kunnen aangeven welke muziek zij mooi vinden op dit bijzondere moment in deze bijzondere omgeving. Medewerkers van de intensive care profiteren ook van muziek op de intensive care. Omdat muziek een ontspannende werking heeft, kunnen stress of spanning op de afdeling worden verlaagd.

Internationale samenwerking

MuzIC werkt nauw samen met het ICUHear project. ICUHear is in Engeland sinds twee jaar actief en verzorgt livemuziek op IC’s. In België is MusIC opgericht i.s.m MuzIC. Er wordt veel geleerd uit deze internationale samenwerking.Binnen de intensive care neonatologie wint het toepassen van livemuziek ook steeds meer terrein en worden de effecten van livemuziek op de IC neonatologie onderzocht. MuzIC is geïnteresseerd in verder onderzoek om livemuziek therapeutisch in te zetten op de intensive care voor volwassenen.

Musici en muziektherapeuten

MuzIC werkt met musici en muziektherapeuten. Juist deze samenwerking maakt dit project zo uniek.De musici en muziektherapeuten stemmen het repertoire af op de IC-omgeving, met harmonieuze muziek die voornamelijk uit het hoofd gespeeld wordt zodat er meer interactie kan zijn met de patiënt en andere aanwezigen. Ze zijn goed op de hoogte van de werkwijze op een intensive care. Ze zijn in staat om te gaan met de emoties die de muziek op hun gehoor en bij zich zelf kan oproepen in deze bijzondere omgeving.De musici en muziektherapeuten hebben een training gevolgd die gericht is op het musiceren bij ernstig zieke pati ënten op de intensive care.

Doel

Het doel is om livemuziek binnen vijf jaar structureel toegankelijk te maken voor patiënten op alle intensive care patiënten in Nederland en België. De komende vijf jaar werken we aan samenwerkingsverbanden met andere IC’s en breiden we het netwerk van musici en muziektherapeuten uit. Het project gaat gedurende de komende twee jaar als pilot van start, in samenwerking met de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Spaarne Gasthuis te Haarlem/Hoofddorp.Twee keer per maand zal op beide IC-afdelingen een livemuziek sessie worden georganiseerd. Gedurende de pilotfase wordt het project verder uitgebouwd en verbeterd.

Dit project wordt opgezet met medewerking van Helen Ashley Taylor Oprichter van het ICU Hear project, Tineke Bosma voorzitter, en Jess Ingham, directeur van de stichting Music in Hospital and Care in Engeland en de stichting FCIC.
Het ICU Hear Project : https://healthmanagement.org/c/icu/issuearticle/the-icu-hear-project-introducing-live-music-for-critically-ill-patients

MuzIC Jaarverslag van maart 2018 t/m februari 2019                  logo_muzic.jpgPresentatie1_MuzIC_JaarVerslag_2018_website_FCIC.pptx

Enlight604.JPG

Inzending Elisabeth van Thuringenprijs September 2018 en uitgebreide beschrijving van dit project:  EvTprijsdefinitefPDF_Definitief.pdf

Folder MuzIC 

Klik hier om de folder te bekijken

1b4df5439be80df5224c35f83ccc56c2_f3443.jpg

De projectgroep

Project leden van de projectgroep zijn :

 • Suzanne Groot, professioneel violiste en voormalig intensive care patiënte.
 • Maria Eldering, professioneel violiste en muziektherapeut.
 • Sanne van der Zee, IC-verpleegkundige in het Universitair medisch Centrum Utrecht, en klarinettist.
 • Jorne Meijer, ICT manager Spaarne Gasthuis, heeft een achtergrond in orkestdirectie, altviool, en trombone.
 • Ellen Smit, Internist-Intensivist Spaarne Gasthuis
 • Dr Arjen Slooter, Hoogleraar Intensive Care Neuropsychiatrie UMC Utrecht.
 • Artur Jaschke, Klinisch neuropsycholoog Amsterdam UMC & Universitair docent Muziektherapie Enschede
 • Tanja Westrik, Organisatieadviseur UMCUtrecht
 • Alex Heemskerk, Intensive care verpleegkundige en gitarist
 • Harma Plaggemars, Organisatie adviseur en training UMCUtrecht
 • Tineke Bosma, Voorzitter ICUHEAR , Music in Hospitals UK
 • Bas Meuter, Student Technische Geneeskunde aan de universiteit van Twente en voormalig ic patiënt
 • Willem Wittenberg, IC verpleegkundige bij het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal in Brussel België
 • Lorette Gijsbers, IC-verpleegkundige Spaarne Gasthuis, Kerngroeplid Stichting FCIC, ambassadeur Compassion for care.

Maria Eldering          Suzanne Groot

(foto Jaap Kroon)

20690474_1612936588758453_6447052386931202289_o.jpg          20180502_191547.jpg

 

Sanne van der Zee            Jorne Meijer

Sanne_van_der_zee_IMG-20180402-WA0029.jpg             Jorne.jpg

 

Ellen Smit                        Arjen Slooter 

mw-ellen-smit-internist-intensivist-300x300.jpg             arjen_slooter.jpg

 

Artur Jaschke                   Alex Heemskerk

IMG-3900.JPG              7aa511b8cb63cb5dfb3afb251a50fa90_f3453.JPG

 

Lorette Gijsbers         Tanja Westrik

ditte_tour_mij.jpg          0f2af2e3c314fab2e1806821dd5317b2_f3445.jpg

Tineke Bosma           Bas Meuter

3f205d7e56d55dde2798a4d300fd1a32_f3456.JPG              20d96905649248e2c6f8220aba7135fb_f3454.jpg

 

Willem Wittenberg           Harma Plaggemars

d653b0a585069211f0a7f2cbfaea66fd_f3455.jpg         anoniem.jpg

Comité van aanbeveling 

Professor Erik Scherder Hoogleraar Neuropsychologie Amsterdam UMC

Prof.dr.ir Michel van Putten Neuroloog/klinisch neurofysioloog in het Medisch Spectrum Twente en is hoogleraar Klinische Neurofysiologie aan de Universiteit Twente. Hij doet veel onderzoek naar coma bij patienten na een hartstilstand in samenwerking met de intensivisten van het MST en andere ziekenhuizen in Nederland en Amerika.

Ik steunt dit initiatief van harte: dit zal ongetwijfeld kunnen bijdragen aan verlichting van het IC verblijf voor vele patiënten. 

michel.png

Dr.Hee-Young Kim President van Kim Ear, Nose and Throat Clinic Zuid-Korea

Annett Andriesen Opera Zangeres

Tonny Eyk Pianist

André Heuvelman Performer,Innovator en trompettist

Quote is 
“Music activates humanity”
 
a923c489b24918bb555e7bf1c717706d_f3361.PNG

Anne-Wil Blankers Actrice

“Toen ik over u hoorde, vond ik het meteen een prachtig initiatief.
Zelf lees ik wel eens een mooi verhaal voor, als iemand langdurig in een ziekenhuis ligt, en niet meer beter wordt.
Heel erg fijn, dat je met tekst en muziek een beetje geluk en afleiding mag brengen”.
bd8722225635ddd747ff0144bf861cb4_f3360.JPG
Joeri Sprokholt 
Bestuurslid Stichting FCIC

MuzIC Nederland, de Musici  

musici.jpg

MusIC Belgie

musIC_Belgie.jpg

Tijdlijn

Informatie Bijeenkomst MuzIC 18 april 2019 Haarlem

Na bijna anderhalf jaar van pionieren is het zover: MuzIC presenteert haar tussentijds behaalde resultaten en business case. Met gepaste trots nodigen we je graag uit om hierbij aanwezig te zijn op 18 april van 16:00 – 20:00 in Spaarne Gasthuis locatie Zuid. Tijdens dit event zullen meerdere sprekers het nut van muziek op een IC onderstrepen, afgewisseld met muziek van MuzIC muzikanten. Vanzelfsprekend is er een hapje en een drankje en voldoende ruimte tot netwerken en vragen stellen aan alle betrokkenen. Lees hier meer: opzet_brief_MuzIC_event_18_april_2019.pdf en zie hier de uitnodiging: Informatie_Bijeenkomst_MuzIC.pdf 

Welkom namens ons hele team !

team_muzic_compleet.jpg

Opname RTV Utrecht

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1774260/muzikanten-brengen-menselijke-maat-terug-op-intensive-care.html

Op de afbeelding mevrouw Wollendorf en Sanne van der Zee

rtv_.jpg

Crowdfunding December 2018

Tess van Doorn en Daniel Albers zijn geslaagd voor hun Minor Campus Doc met een prachtige documentaire over Suzanne Groot en Maria Eldering en hun pionierswerk voor het project MuzIC. Deze film zal te zien zijn op 18 april 2019 tijdens de informatie bijeenkomst van MuzIC in Haarlem

96b360a909de401c1871438f1a7d95f1_f3450.jpg

Ambassadeur Erik Scherder over MuzIC December 2018

Woensdag 12 december 2018 

topics.png
De effecten van muziek bij IC-patiënten

Effecten van muziek op de humane hersenen in het algemeen en van IC-patiënten in het bijzonder

Spreker: Artur Jaschke

Toepassing van muziek in de zorg

De praktische toepassing en visie van toepassing van muziek in de zorg

Spreker: Suzanne Groot, Artur Jaschke en Maria Eldering

c6b538ea1e2629167a29408292b66a86_f3451.JPG

2 december 2018 

Wat een warm samenzijn met Erik Scherder ons lid van het comité van aanbeveling van MuzIC. Plannen worden gemaakt en gedeeld met een grote delegatie van het projectteam van MuzIC! Een prachtige avond in de Doelen Rotterdam van Miracles of Music en Pim Giel!

Met Intensivisten uit het Spaarne gasthuis: Ellen Smit en Paul Benner, intensivist uit het UMC Arjen Slooter, Met musici Suzanne Groot en Maria Eldering en Alex Heemskerk (ook icu verpleegkundige) Met Bas Meuter Student Technische geneeskunde) Tanja Westerik (organisatie adviseur UMCUtrecht en  Harma Plaggemans ( communicatie en organisatieadvies UMCU) En Lorette Gijsbers IC verpleegkundige

732f699656ef60a0ded5eb1d2edcbf7d_f3441.jpg

27-11-2018 Eerste Try-out van dit project MusIC  ( Belgische tak van MuzIC) op de Intensive care van het brandwondencentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. En trots op deze internationale samenwerking !

Bedankt aan VZW UZ Intens om dit samen te verwezenlijken, met Willem Wittenberg en Bo van den Bulcke. Met dank aan Music in Hospitals & Care dat ook in Gent de training zal verzorgen samen met Suzanne Groot en Holly Marland ~Maria Eldering in januari 2019 . Samen zijn we sterk! Merci LaBo Dange voor deze try-out die tot enthousiasme en goedkeuring heeft geleid om ook het UZ Gent aan te laten sluiten bij deze Pilot!

Klik op de afbeelding om het filmpje te zien

ff51898fecb9599a11c1cb9de3c947da_f3440.jpg

 

23 en 24 November 2018, een mijlpaal! Training van de nieuwe Musici die vanaf Januari 2019 ingezet gaan worden op de intensive care afdelingen van het UMCUtrecht en het Spaarne Gasthuis Haarlem / Hoofddorp 

Een vlog kan natuurlijk niet uitblijven! In deze editie een kijkje achter de schermen bij de trainingsdag in het UMC afgelopen 23-11-18. Een kennismaking met muzikanten Alex Heemskerk, Noortje Vredeveld, Gerlieke Aartsen en Anouk Platenkamp.
With very special thanks to Holly Marland and Rachel Fillhart from Music in Hospitals & Care 

Klik op de afbeelding om de vlog te zien

vlog_umc_training_.jpg
 

Vlog 2  Een kijkje achter de schermen bij de tweede trainingsdag in het Spaarne Gasthuis Haarlem. In deze editie: een onverwachte gast, de voorbereidingen van onze trainingsactrice Evelien Hofhuis en uiteraard de kennismaking met 5 nieuwe IC muzikanten. Sytse Bakker, Rosanne alderliefste, Sandra Kox, Evelien Dubbeldam en Lies Joosten. Ook deze training werd gegeven door Suzanne Groot en Maria Eldering in samenwerking met Holly Marland en Rachel Fillhart van Music in Hospitals & Care


vlog_spaarne_gasthuis_training_.jpg
 

Oktober 2018 tot februari 2019 Documentaire MuzIC : Musical Medicine 

Deze twee getalenteerde studenten Journalistiek Tess van Doorn en Daniel Albers volgen Suzanne Groot en Maria Eldering gedurende de opzet van dit project. Voor hun minor CampusDoc. Heel erg bijzonder! Wil je hun bevindingen en beelden volgen, ga dan naar hun pagina op Facebook! https://www.facebook.com/193333161467845/posts/322729511861542/

Screenshot_2019-01-22_15.24.30.png

 

Oktober 2018 MuzIC bij RTL4

Zondagavond 28-10-2018 waren we te zien in het 19:30 journaal van Rtl4 met een item over MuzIC (live muziek op de intensive care): https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/4466116/rtl-nieuws-1930-uur

Lees hier het interview:https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4463166/violisten-suzanne-en-maria-spelen-niet-een-concertzaal-maar-op-de

 
naamloos.png
 
 
 

September 2018 MuzIC is uitgekozen voor de workshop ‘best practice’ van het NVIC Najaarscongres. ( Nederlandse Vereniging van Intensivisten )

“Het is de congrescommissie een genoegen te constateren dat er vanuit diverse plaatsen in het land initiatieven zijn aangeleverd.

Wegens het groot aantal inzenders is de congrescommissie genoodzaakt keuzes te maken in de films die tijdens het NVIC Najaarscongres worden getoond.

Met plezier mag ik u meedelen dat uw inzending is gekozen voor de workshop. Daarom nodigen wij u graag uit om aanwezig te zijn bij het NVIC Najaarscongres op donderdag 13 september.

Artur Jaschke zal MuzIC vertegenwoordigen en daar zijn we enorm blij mee !

40684895_290306991770461_188198985805070336_n_nvic.jpg

Radio 1 Donderdag 6 September 2018 Interview door Rik van de Westelaken met Suzanne Groot

https://youtu.be/KeEgWhaWSig

Suzanne spreekt hier over onderzoek dat gedaan zal worden naar de helende werking van muziek op de ic . We doen een 2 jaar durende pilot en hopen hierbij voldoende draagvlak en financiële middelen te krijgen om wetenschappelijk multicenter onderzoek te doen in samenwerking met Engeland, België en Nederland. Zie voor ons precieze plan met MuzIC :  EvTprijsdefinitefPDF_Definitief.pdf 

radio_1.jpg

1 September Haarlems Dagblad

40474664_288678601933300_5965856595169509376_o_haarlems_dagblad.jpg

40474664_288678601933300_5965856595169509376_o_haarlems_dagblad.jpg

NOS besteed aandacht aan MuzIC

25-08-2018

www.nos.nl/op3/artikel/2247446-pillen-eruit-muziek-erin-de-viool-als-heelmeester-op-intensive-care.html

NOS.jpg

Een impressie van het werkbezoek van de projectgroep MuzIC aan het ICUHear Project in Engeland. 11-12-13 juli 2018

Het filmpje begint met een korte introductie over het project MuzIC opgenomen door Pim Giel. Daarna volgen 2 vlogs van Maria Eldering over het bezoek aan Manchester.

https://youtu.be/F6n1PCnELAw

Artikel in het venticare Magazine Oktober 2018:VM_5_Coververhaal_venticare_MuzIC_Manchester_2018.pdf

ACA6BCC4-2C71-454E-9276-2D468AC2D388.png

 

Muzikanten brengen ‘menselijke maat’ terug op intensive care | RTV Utrecht 24-05-2018

Klik op de foto om de radio en tv uitzending te beluisteren

unnamed.jpg

Filmopname in het UMC Utrecht 29 juni 2018: https://lnkd.in/e_CDsTw voor de filmdocumentaire Miracles of Music: https://miraclesofmusic.nl/film/

film_pim_giel.jpg

 

Maria Eldering en Suzanne Groot luister hier naar Halleluja: https://drive.google.com/open?id=0B5g4DZzb0dY3YjVzU1BvLU1zMTd3Rm5xcXdySDMzSl9ocnlN

MuzIC op Venticare live 2018, filmpje gemaakt door Floortje Stevens tijdens de opening van dit congres. Klik op de foto om het filmpje te zien.

IMG-9651.JPG

 

Start Pilot optreden op 3 mei 2018 UMC Utrecht 

Onze Pilot van MuzIC is vandaag van start gegaan op de Intensive Care van het UMC in Utrecht.
Voor zowel de patiënten, familieleden en personeel heeft het veel teweeg gebracht en kunnen we nu al vaststellen dat deze eerste MuzIC zeer geslaagd was. De sessie begon voor onze violisten al met al heel bijzonder, bij een van de patiënten was besloten te stoppen met de behandeling en apparatuur, en hun geliefde in alle rust heen te laten gaan. Op hun verzoek speelden Suzanne en Maria aan zijn bed om dit moment te begeleiden.
In het volgende uur speelden zij in de verschillende kamers en op de gang op afdeling West en Zuid.
Stralende blikken, een hand die zacht over de deken bewoog, hoofden die langzaam naar de muziek draaiden, het voorzichtig bewegen van een been of voet, in slaap vallen, rust…. een mooier applaus dan dit krijg je niet, zo dankbaar! Na vijfkwartier sloten de violisten af bij een wel zeer bekende concertpianist, hij had er de hele middag naar uitgekeken, praten en bewegen lukte niet meer maar zijn blik zei alles………

umc_team.jpg

umc_1.jpg

umc_2.jpg

umc_3.jpg

 

Korte Promo Presentatie op het WES Symposium 29 maart 2018 youTube 

Screenshot_2019-01-25_08.48.27.png

Klik op de foto om het filmpje te zien.

 

IMG-8121.JPGWES_Suzanne_Maria_Podium.jpg

 

Masterclass Muziek

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft een masterclass over ons meest tot de verbeelding sprekende orgaan: het brein! Masterclass Muziek 9 mei 2018

https://www.npo.nl/max-masterclass/09-05-2018/POW_03774802

Blogs en columns

Column geschreven voor muzIC door Linda de Roos 

linda.jpg

Inspirator, Schrijver en IC-verpleegkundige

‘Als je even niet alert bent, zit je weer midden in de vernauwing van het ‘ik’ en leef je op de vierkante meter, terwijl je oneindigheid bent.’

‘Wie je dénkt te zijn, is een illusie van de hersenen. Wie je wérkelijk bent, is het Alles’

http://www.lindaderoos.nl/linda-de-roos/

 

Lichtpuntjes

Op de intensive care is het voor veel mensen nogal duister. Het is de plek waar je wordt geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven, met de flinterdunne scheidslijn tussen leven en dood. Iedere dag voel ik opnieuw de uitdaging om wat licht te brengen in het donker. Met een gesprek, met humor, met datgene mogelijk proberen te maken wat de patiënt of de familie graag wenst.

Als ik de aankondiging zie hangen van MuzIC – en dat de Haarlemse Viool Diva’s komen spelen op de IC – ben ik verrukt. Wat een geweldig initiatief en mooi lichtpunt, om live muziek te brengen op deze plek. Daar waar mensen soms lang liggen, in coma, in slaap gehouden of wakker aan de beademing en alle andere apparaten. Daar waar zoveel angst, pijn en verdriet is. Mijn gedachten gaan terug in de tijd, wanneer Harry Sacksioni dagenlang naast zijn zieke moeder op zijn gitaar zit te spelen op de IC. Ik weet nóg hoe dat tafereel, en zijn prachtige gitaarspel, mij raakte, ook al is het alweer zo’n achttien jaar geleden.

Tijdens mijn lunchpauze vertelt een collega dat de twee violisten zullen gaan spelen bij haar patiënt – een fors neurotrauma na val van hoogte – voordat er gestopt gaat worden met de behandeling. Mijn stuk brood glijdt ineens niet meer zo gemakkelijk verder, en kippenvel walst over mijn armen. De familie had het zelf gevraagd. Ze hadden de aankondiging zien hangen, en nu er vandaag gestopt zou worden was dit een teken van God. Hoe bijzonder.

Mijn patiënt heeft me vanmorgen tijdens de wasbeurt al duidelijk gemaakt dat hij graag de violisten wil horen spelen. Hij verblijft al 38 dagen op de IC, waarbij we hem een paar keer voor de dood vandaan hebben getrokken. Inmiddels ligt hij wakker aan de beademing via tracheostoma, de nodige infusen en continue nierdialyse. Met liplezen kan ik hem redelijk goed volgen. Ik beloof ‘m de viool diva’s te zullen gaan regelen.

Als ik terug ben van de lunchpauze belt hij me, met de vraag of ze al in aantocht zijn en of ik ze niet vergeet. Hij weet niet dat ik net zo verheugd ben als hij om live muziek op de IC te horen. Ik zet ‘m rechtop in bed en veeg met mijn hand zijn eigenwijze krullen net iets ordelijker. Zijn dochter zit naast ‘m, beide in volle afwachting. Ik wacht buiten de IC-kamer, zodat ze hem niet onverhoeds voorbij kunnen lopen. In de verte, in de gang om de hoek, hoor ik al vioolgeluiden. Spelen ze nu bij de patiënt die daarna gaat overlijden? Gelukkig sta ik daar niet met hen op de kamer, want dan had ik toch ook tissues nodig gehad vrees ik.

Daar zijn ze dan eindelijk! Mijn patiënt kijkt verheugd door de ramen naar buiten. Als we zijn kamer binnenkomen zie ik een sprankelend licht in zijn ogen, wat ik nog niet eerder heb gezien. Ook niet in die van zijn dochter. Voor de familie is het een maand van ongelofelijk veel angst en spanning geweest. Op het moment dat de strijkstokken moeiteloos en harmonieus over de snaren bewegen, en een stuk van Dvorák zijn kamer vult, sluit hij zijn ogen, met een grote glimlach rond zijn mond. Een prachtig moment van afleiding, van geraakt worden, een moment van in het nu zijn en niet in zorgen over de toekomst. Ik slik een brok ontroering weg. Wat is muziek toch een mooi en verbindend medium. Dit moet vaker gaan gebeuren op de intensive care! Ik had ze het liefst een uur op de kamer laten spelen, om hem een uur te zien genieten, maar er liggen meer patiënten te wachten.

De volgende patiënt is een befaamd concertpianist, die er inmiddels net zo lang ligt als mijn patiënt. Ik móet zien hoe hij erop reageert en volg de inmiddels ontstane stoet richting zijn kamer. Want ook artsen en andere verpleegkundigen zijn benieuwd. En dan is de tissue toch ineens nodig, ook omdat ik zie dat mijn collega, die voor hem zorgt, in tranen schiet als Mozart wordt gespeeld. De blik van de patiënt is goud waard. Zijn zwakke, ooit zo lenige vingers bewegen zacht mee over het laken. Wat een licht, vreugde en ontroering op een plek waar dat soms zo ver te zoeken is. MuzIC, laten we dit alsjeblieft structureel gaan doen! Voor de patiënten en hun familie, maar ook voor het personeel.

Blog 2 Linda de Roos voor MuzIC

6 Juli 2018

https://www.linkedin.com/pulse/halleluja-lorette-gijsbers

 

Gepubliceerde artikelen Muziek op de volwassen intensive care 

https://drive.google.com/file/d/1gD5pz8E8kKVGBdHHV2aqx8QbBShraEf-/view?usp=sharing

Beyond bleeps and alarms: live music
by the bedside in the ICU Juni 2018:
 

MuzIC – The Power of Music

0998ace3d06de6b3825d871651b62bc1_f3378.JPG

 

Blogs

26-10-2018 Vandaag was speciaal. Zoals MuzIC bedoeld is.

www.linkedin.com/pulse/vandaag-speciaal-zoals-muzic-bedoeld-lorette-gijsbers/

 

6 Juli 2018

https://www.linkedin.com/pulse/halleluja-lorette-gijsbers

29 juni 2018

https://www.linkedin.com/pulse/de-muur-lorette-gijsbers/

 

23 juni 2018

https://www.linkedin.com/pulse/soms-lorette-gijsbers/

 

25 mei 2018

https://www.linkedin.com/pulse/vriendschap-lorette-gijsbers

 

25 mei 2018

https://www.linkedin.com/pulse/parlez-moi-damour-lorette-gijsbers/

 

8 mei 2018 https://www.linkedin.com/pulse/lichtpuntjes-intensive-care-lorette-gijsbers/

 

24 maart 2018

https://www.linkedin.com/pulse/stabat-mater-lorette-gijsbers/

 

16 maart 2018

https://www.linkedin.com/pulse/na-jaren-valt-alles-duigen-en-je-hebt-geen-idee-waar-dat-gijsbers/

 

3 maart 2018

https://www.linkedin.com/pulse/wat-jouw-vraag-ook-alweer-lorette-gijsbers/

 

4 januari 2018

https://www.linkedin.com/pulse/live-muziek-op-de-intensive-care-deel-2-lorette-gijsbers/

 

2 januari 2018

https://www.linkedin.com/pulse/music-icu-lorette-gijsbers/

 

27 maart 2015

https://www.fcic.nl/kennisbank/remy-van-kesteren

volg_muzIC_WES_FCIC_jpg.jpg

Wes_role_of_music_in_icu.jpgWES_muzIC_is_my_therapie_viool_.jpg

 

Contact

Voor meer info of participeren binnen dit project schrijf je een mail aan MuzIC@fcic.nl

facebook1.jpgVolg ons op Facebook
Facebook is het meest actueel.

Volg onze filmpjes op YouTube
qr_code.jpg

 

 

 

 

Steun ons

Doneren om dit project te realiseren en wetenschappelijk onderzoek te kunnen starten kan via de stichting FCIC, onder vermelding van: ‘project MuzIC’  We hebben de ANBI status . NL34RABO0302527699

Sponsoren

Firma Prominent Partner van MuzIC Gedeelde missie Filmpje Ontmoeting https://youtu.be/NPUQx3Y6LaY

prominent.png

Dank aan Pim Giel voor de filmopname van MuzIC voor Miracles of Music 

3f579e07150dadeedbd1fc526394a394_f3369.png

rabobank.jpg

Dank Rabobank Haarlem ! Dec 2018

Dank aan Efesai  David Dixon en Iris van Irsel voor de workshop en brainstorm juni 2018

 efesai.png

Back To Top