IC Connect & FCIC steken het IC-personeel een hart onder de riem

Alkmaar, 20 december 2020

“Ik ben enorm dankbaar, maar heb ook levenslang gekregen.” – Daphne Bolman

Deze week sturen patiëntenorganisatie IC Connect en de stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC) alle 77 IC-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland een speciale kerstkaart.

Impact van IC

Het bestuur van FCIC en IC Connect spreekt met deze kerstkaart haar bewondering uit voor het indrukwekkende werk van het IC-personeel. Bestuur, vrijwilligers, patiënten en hun naasten willen het zorgpersoneel, specifiek alle zorgverleners op de IC, een hart onder de riem steken. Zij bedanken voor de enorme inzet en deskundige zorg voor alle IC-patiënten (COVID en niet -COVID) en hun naasten in deze bijzondere tijden. Zij realiseren zich hoe groot de impact van COVID-19 is en roepen iedereen op zich aan de maatregelen te houden. Iedereen kan eigen regie nemen, voor zichzelf, de naasten én voor alle zorgmedewerkers.

Daphne Bolman, bestuurslid van FCIC en IC Connect, heeft 3 maanden op de IC gelegen en is enorm dankbaar voor de levensreddende zorg die zij destijds heeft gekregen. “Ik weet ook dat de IC een plek is, waar ik angsten en trauma’s heb opgelopen. Mijn grootste angst nu is dat ik daar weer kom te liggen door COVID-19. Daarom wil ik namens patiëntenorganisatie IC Connect en FCIC iedereen expliciet vragen om zich aan de corona maatregelen te houden. De impact van een IC opname is enorm, de kwaliteit van leven verandert voor altijd.”

Steun IC-verpleegkundigen

Paul Rood, vicevoorzitter van de beroepsvereniging voor IC-verpleegkundigen (V&VN-IC) geeft aan dat hun landelijk bestuur deze week ook alle IC afdelingen een speciale kaart stuurt. “Als dank voor hun inzet en om alle zorgmedewerkers extra kracht te wensen. Met de oproep #kaartjevoordezorg, via sociale media, kan iedereen meedoen en daarmee dank en respect tonen.”

Steeds meer COVID-19 patiënten worden op de Intensive Care opgenomen. Het personeel op de IC heeft het zwaar, de werkdruk is torenhoog, de kwaliteit van zorg is steeds moeilijker te waarborgen en het ziekteverzuim is hoog. In een nieuwsbericht van V&VN-IC zegt voorzitter Rowan Marijnissen: “Er wordt ons opnieuw gevraagd om extra te werken, tijdens de feestdagen en met Kerst, maar je kan de druk niet eindeloos op blijven voeren.”

IC-nazorg

FCIC en IC Connect wijzen erop dat naast de ernstig zieke COVID patienten jaarlijks 80.000 kritieke zieke patiënten op de intensive care behandeld worden. Circa 70% van hen zal lange termijn gevolgen van IC-opname ondervinden, waaronder het Post Intensive Care Syndroom (PICS). De nazorg voor deze patiënten en hun naasten dient adequaat te worden ingericht. Dit jaar zijn er inmiddels ruim 6.100 patiënten met COVID op de IC opgenomen.

Back To Top